Op de een of andere manier tasten mensen makkelijker in de buidel voor een schreeuwend dure kinderwagen of een vers geperst sapje dan voor wijn. Kijk maar naar je eigen omgeving: hoeveel mensen om ons heen geven aan een fles wijn niet meer dan €5 uit terwijl ze wel dure raw juices drinken of een latte macchiato van €4 meepakken?
Ten eerste: wat is goedkoop? Laten we zeggen dat alles tot €5 voor een fles wijn bijzonder goedkoop is. Kijk maar naar het volgende plaatje waarin de prijsopbouw van een fles wijn wordt weergegeven, en waarin je ziet hoeveel kosten er gaan zitten in een fles wijn, nog los van de kosten voor de productie van de wijn zelf:
De prijsopbouw van een fles wijn
Deze grafiekjes geven een goede weergave van de relatief hoge vaste kosten in de prijs van een goedkope fles wijn.
Je ziet hieraan dat de kostprijs van een goedkope fles wijn (die in de winkel ligt) zonder de wijn erin al €2,65 bedraagt, aan accijnzen, verpakking, transport, winstmarges, enzovoort. Dit is dus los van de (arbeids)kosten voor het produceren van de druiven en de wijn, de benodigde apparatuur en grondstoffen… Pas boven die €2,65 gaat het geld dus pas in (de kwaliteit van) de wijn zelf zitten. In een fles met een verkoopprijs van €3 zit zodoende maar voor een kleine €0,50 aan wijn. In een fles van €6 kom je al aan €2 wijn…
Een fles die 2x zo duur is, kan dus logischerwijs meer dan 4x zo goed zijn, of beter gezegd: 4x zo veel waar voor je geld bieden!
Vanaf €5 kan de kwaliteit spectaculair stijgen
De gemiddelde prijs die de Nederlander voor een fles wijn betaalt is maar €3,50. En dan te bedenken dat de kostprijs van die fles wijn zonder de wijn erin(!) dus al €2,65 bedraagt… Het zou logisch zijn als we dan ook minimaal €2,50 voor de wijn zelf over hebben en dus minstens €5 uitgeven, want dat is echt wel de bodemprijs voor een fatsoenlijke wijn. Voor veel mensen ligt het budget voor een fles wijn inderdaad rond die €5. Niet zo gek als je om de oren wordt geslagen met flessen van €3,50 bij de discountsupermarkt en aanbiedingen als ‘2 halen 1 betalen’ of de 2e voor de halve prijs. Of als wijnschrijvers deze wijnen bestempelen als een goede koop. Goedkoop, dat is het in ieder geval wel ja…
Als je bereid bent meer dan €5 aan een fles wijn uit te geven, zal de kwaliteit van de wijn – als het goed is – eerst exponentieel en dan nog een tijdje verder toenemen totdat de stijgende lijn duidelijk minder steil wordt vanaf een euro of 15 à 20. Het tv-programma De Rekenkamer stelde in een recente aflevering dat de kwaliteit er tot €15 met grote stappen op vooruit gaat. Daarboven wordt de kwaliteitstoename steeds minder, ‘en boven de €50 drink je waarschijnlijk gebakken lucht’. Met die laatste stelling ben ik het overigens niet helemaal eens, maar daarover later meer. ?